۶ قابلیت کپی شده iOS 15 از اندروید
اپل و گوگل بهعنوان بزرگترین شرکتهای فعال در زمینهی سختافزار و نرمافزار، هر ساله از سیستمعاملهای جدید خود یعنی iOS و اندروید رونمایی میکنند. نبرد بین این دو سیستمعامل بسیار جذاب و نزدیک به هم است به همین خاطر هر دو شرکت در هر نسخه، قابلیتهای فوقالعادهای را به آنها اضافه میکنند. اما در جدیدترین نسخه از سیستمعامل اپل یعنی iOS 15 گویا ۶ قابلیت وجود دارد که اپل با الگوبرداری از سیستمعامل رقیب یعنی اندروید آنها را طراحی کرده. در ادامه به بررسی این قابلیتها میپردازیم.
به گزارش فناوری برتر دیجیتال به نقل از دیجی کالا؛ اپل در کنفرانس WWDC 2021 که بهتازگی برگزار شده بود، از سیستمعامل iOS 15 با قابلیتهای خوب رونمایی کرد. میگوییم خوب به این خاطر که شرکت هر آنچه که در چنته داشت هنگام رونمایی از iOS 14 رو کرد و به همین خاطر انتظار نداشتیم نسخهی بعدی تغییرات چشمگیر و نوآورانهای داشته باشد. هر چند باز هم شاهد یک سری امکانات و قابلیتهای جذاب بودیم. اما اینطور که به نظر میرسد، یک سری از این قابلیتها و امکانات، چیزهایی بودند که گوگل پیش از این در نسخههای قبلی اندروید قرار داده بود.
البته چیزی که باید به آن اشاره کنیم، زمان عرضهی iOS 15 و iPadOS 15 است. تعداد زیادی از کاربران آیفون و آیپد تا اواخر این ماه نمیتوانند به نسخهی رسمی این سیستمعاملها دسترسی داشته باشند. به همین خاطر نمیدانیم تمام این قابلیتها در عمل چگونه خود را نشان میدهند. اما میتوان به وضوح دید که ۶ قابلیت جدید iOS 15 از اندروید قرض گرفته شدهاند. این قابلیتها کدامند؟
-
ویجتها و App Library در آیپد
-
لایو تکست (Live Text)
-
ناوبری مبتنی بر واقعیت افزوده در اپل مپس (Maps)
-
اعلانات iOS
-
قابلیتهای جدید Siri (دستیار صوتی اپل)
-
اپل فوتوز (Apple Photos)
۱. ویجتها و App Library در آیپد
iPadOS 15 دو قابلیت جدید و بزرگ را برای بهبود شکل ظاهری صفحهی هوم خود دریافت کرد. ویجتها و App Library که هر دوی اینها بهعنوان بخشی از قابلیتهای سیستمعامل iOS 14 رونمایی شدند. متأسفانه در آن زمان فقط کاربران آیفون به این دو قابلیت دسترسی داشتند اما این بار کاربران آیپدها هم میتوانند از آنها بهرهمند شوند. هیچ دلیلی وجود ندارد که تأخیر اپل را در طراحی چنین قابلیتی برای نجات کاربران آیفون از آن صفحهی هوم خستهکننده توجیه کند؛ هیچ دلیل خوبی هم وجود ندارد که توجیه کند چرا همزمان آیپدها و آیفونها این قابلیت را دریافت نکردند!
طراحی صفحهی هوم که پیش از iOS 14 (برای آیفون و آیپد) شاهد بودیم، برای زمانی طراحی شده بود که تنوع اپلیکیشنها کمتر بود. اما بعد از اینکه گوشیها صفحهی بزرگتری پیدا کردند و اپلیکیشنها بیشتر شدند، دیگر این منوی تکراری و خستهکننده برای چینش اپلیکیشنها و دسترسی سریع به آنها مناسب نبود. اکنون اما همهچیز خیلی بهتر شده؛ تا جایی که این سؤال پیش میآید کاربران آیفون قبل از App Library چگونه با آن منوی برنامهها سر میکردند؟
حتی شرکتهای اندرویدی که علاقهی زیادی به کپی از قابلیتها و امکانات iOS داشتند و صفحهی هوم آن را برای گوشیهای خود در نظر میگرفتند، اندکی تغییر و تحول در آن بهوجود میآوردند؛ نظیر چینش خودکار آیکونها یا روشهایی برای گروهبندی آنها. از اینها گذشته فاصلهی زیاد بین آیکونها در آیپدها هم به اندازهای بود که کلی فضای خالی بدون دلیل اشغال میشد.
در سال گذشته در iOS 14 و امسال در iPadOS 15، شاهد اضافه شدن App Library به گوشهی سمت راست صفحه بودیم تا بدین ترتیب کاربران بدون اینکه بین صدها اپلیکیشن سردرگم شوند، به ترتیب حروف الفبا در یک لیست به تمام آنها دسترسی داشته باشند. قابلیتی که حدود ۱۰ سالی است در تبلتهای اندرویدی شاهد آن هستیم.
قابلیت خوب دیگر ویجتها هستند. اینبار اندازهی آنها بزرگتر شده و تعامل با آنها راحتتر. به عبارتی فقط کاربران آیپدها هستند که میتوانند لذت کار با این ویجتها را بچشند چرا که نمایشگر بزرگ آنها به نسبت آیفون، آزادی عمل بیشتری را در اختیارشان قرار میدهد. سخت است باور کنیم شرکتی مثل اپل که معمولا به خاطر طراحی محصولات و تجربهی کاربری تحسین میشود، قابلیتی به این سادگی را که اندرویدیها مدتهاست از آن بهرهمند هستند به محصولات بالاردهی خود اضافه نکرده بود. با این حال اگر از کاربران تبلتهای اندرویدی بودهاید و بهتازگی به دنیای iPadOS کوچ کرده باشید، قطعا مانند دو سال گذشته اذیت نخواهید شد و خود را آزادتر میبینید.
۲. لایو تکست و Spotlight Search؛ نسخههای ضعیفتر گوگل لنز
اگر از کاربران اندروید هستید و نمیدانستید همچین قابلیتی درون گوشی شما وجود دارد، حق دارید؛ چرا که گوگل برخلاف اپل، نام زیبایی برای آن در نظر نگرفته و به همین خاطر است که شاید برخیها از وجود چنین قابلیتی درون گوشیهای اپل هیجانزده شده باشند. در حالی که از سال ۲۰۱۸ تاکنون کاربران اندروید قادرند متون دلخواه خود را در اپلیکیشن گوگل لنز ترجمه کنند و لایو تکست هم با الگوبرداری از این قابلیت اکنون در iOS 15 قرار دارد.
قابلیت جذابی که گوگل لنز دارد این است که با گوگل فوتوز ادغام شده و میتواند حتی متون روی تصاویر را هم تشخیص دهد و ترجمه کند. قابلیتی که اپل برای گوشیهای خود در نظر گرفته شاید بتواند به کمک Spotlight Search، افراد، مکانها و به طور کلی اشیا درون تصاویر را تشخیص دهد اما گوگل بیش از نیمدهه است که در زمینهی تشخیص تصاویر سابقهی بیشتری از اپل دارد و مدت زمان زیادی طول میکشد تا اپل بتواند با همان کیفیت و دقت به انجام این کار بپردازد.
از طرفی لایو تکست یک قابلیت خوب دیگر هم دارد و آن این است که کاربران مک، آیپد و آیفون میتوانند از آن استفاده کنند در حالی که گوگل لنز فقط به محصولات اندرویدی محدود شده. شاید اقدام اپل در نهایت سبب شود گوگل این قابلیت را به وبسایت گوگل فوتوز بیاورد تا کاربران بیشتری به آن دسترسی داشته باشند.
۳. اپلیکیشن نقشهی اپل؛ گوگل Earth جدید با ناوبری مبتنی بر واقعیت افزوده
هنگامی که اپلیکیشن نقشهی اپل حدود ۱۰ سال پیش با iOS 6 معرفی شد، بهعنوان یک قابلیت خوب و جذاب شناخته میشد اما طولی نکشید تا به خاطر یک سری کمبودیها و عملکرد بد در ناوبری و مسیریابی و همچنین اشکالاتی در نمایش ساختمانها و مناظر مختلف، توسط کاربران تمسخر شد. اما شرکت کوپرتینویی بعد از هر آپدیت سیستمعامل خود، اپلیکیشن نقشه را هم بهتر و بهتر میکرد تا جایی که اکنون اپل Maps از خیلی جهات یک رقیب قدر برای گوگل Maps در نظر گرفته میشود.
بسیاری از قابلیتهای این اپلیکیشن در سیستمعامل iOS جذاب و کاربردی هستند. از حالت flyover در iOS 8 گرفته تا مسیرهای سهبعدی، ساختمانهای پرجزئیات، حالت شب و… که قرار است در iOS 15 شاهد آنها باشیم. اما مانند بسیاری از قابلیتهای دیگر، این قابلیتها هم با الگوبرداری از گوگل Maps در اپلیکیشن نقشهی اپل قرار گرفتهاند، نظیر نمای جدید خیابانها.
با توجه به آنچه که در کنفرانس توسعهدهندگان شاهد بودیم، به نظر میرسد اپل اینبار بدون هیچگونه واهمهای، قابلیتهای گوگل Earth را کپیبرداری کرده که از جمله مهمترین آنها میتوان به World View اشاره کرد که به کاربر اجازه میدهد در مناطق مختلف بچرخد و روی محلهای مربوطه زوم کند. همچنین مسیریابی مبتنی بر واقعیت افزوده هم بخشی از قابلیتهای گوگل Maps است که در سال ۲۰۱۸ و در جریان رویداد I/O گوگل شاهد رونمایی از آن بودیم. حال باید دید در نسخهی نهایی iOS 15، این قابلیتها چگونه باعث جذابتر شدن رقابت بین دو اپلیکیشن مسیریابی میشوند.
۴. سیری؛ تلاشی برای تبدیل شدن به گوگل اسیستنت
اپل مدتهاست که تمرکز زیادی روی سیری نکرده و بعید به نظر میرسد حتی اگر این اتفاق هم رخ میداد باز هم سیری رقیبی جدی برای گوگل اسیستنت به حساب میآمد. دستیار صوتی گوگل فوقالعاده پیشرفته است و نمیتوان انکار کرد سیری هم دستیار صوتی خوبی است؛ اما طبیعتا عملکرد آن به خوبی گوگل اسیستنت نخواهد بود. در کنفرانس توسعهدهندگان امسال اما اپل اعلام کرد قابلیتی را به سیری اضافه کرده که این دستیار صوتی را قادر میسازد بدون نیاز به اینترنت، فرامین صوتی کاربران را پردازش کرده و به آنها پاسخ دهد.
اگر از کاربران اندروید باشید و با دستیار صوتی گوگل اسیستنت تعامل داشته باشید، میدانید این هوش مصنوعی قدرتمند مدتهاست که میتواند برخی از فرامین کاربران را در حالت آفلاین انجام دهد. از زمان پیکسل ۴ یعنی از سال ۲۰۱۹ تاکنون کاربران میتوانند با گوگل اسیستنت در حالت آفلاین هم تعامل داشته باشند. این دقیقا همان قابلیتی است که برای راهاندازی سرویسهایی نظیر Speech-to-Text و لایو کپشن که به اینترنت هم نیازی ندارند، استفاده میشود.
دستیار صوتی سیری اما بالاخره قابلیتی را دریافت کرده که میتواند با لوازم خانگی هوشمند هم سازگاری بالایی داشته باشد. به این صورت که اگر هومپاد مینی در اختیار داشته باشید، میتوانید به دستگاهتان فرمان بدهید محتوایی را روی اپل تیوی پخش کند بدون اینکه نیاز داشته باشید از طریق ریموت، تلویزیون را کنترل کنید. همچنین بر اساس صدای کاربران میتوان پروفایلهای مختلفی هم ایجاد کرد. نه تنها این، بلکه اپل بالاخره سیری را از انحصار دستگاههای خود خارج کرد و به تولیدکنندگان شخص ثالث لوازم جانبی هم این اجازه را داد تا از سیری در دستگاههای خود استفاده کنند.
البته گوگل و بهخصوص آمازون بهعنوان رقبای اصلی اپل در زمینهی دستیار صوتی هوشمند، اسیستنت و الکسا را در اختیار بسیاری از تولیدکنندگان شخص ثالث قرار دادهاند و آن را محدود به لوازم خود نکردهاند. از طرفی در کنترل لوازم هوشمند هم این دو شرکت دستیارهای صوتی خود را پیش از این به قابلیتهایی که اپل اکنون در سیری قرار داده مجهز کرده بودند.
۵. اعلانات؛ بیش از پیش شبیه به اندروید
سیستمعامل iOS 15 قابلیتهای فراوانی دارد که بسیاری از آنها حتی از نسخههای مشابه در اندروید هم جذابتر و کاربردیتر هستند. اما در بخش اعلانات چنین چیزی را شاهد نیستیم و در واقع باید گفت iOS پیش از این فاجعه بود! اپل با علم بر این موضوع تصمیم گرفت در iOS 15 این مشکل را حل کرده و سر و سامانی به وضعیت آشفتهی اعلانات بدهد اما این سر و سامان به قیمت شبیه شدن به اندروید تمام شد (بدیهی است این موضوع اصلا چیز بدی نیست).
در نسخهی جدید سیستمعامل اپل نه تنها اعلانات تکی بسیار جمع و جورتر به نمایش در میآیند بلکه اکنون فضای کافی برای نمایش تصاویر وجود دارد تا بدین ترتیب بیش از پیش شباهت به اندروید را حس کنیم. اما این شباهتها به همین جا ختم نمیشود. اپل اکنون به کاربران این امکان را داده تا اعلانات را در دستههای مختلف قرار داده تا بدین ترتیب یافتن یک گروه خاص با کمک حالت Focus جدید، آسانتر شود. نکتهی مثبت اینکه این قابلیت با تمام پلتفرمهای اپل حتی مک هم همگامسازی میشود.
اپل حتی این امکان را به کاربران آیفون داده تا اعلانات ورودی را بیصدا کنند. قابلیتی که کاربران اندرویدی سالهاست از آن بهره میبرند. اپل اما اندکی نوآوری به خرج داده و با کمک یادگیری ماشینی، به کاربران پیشنهاد میدهد چه تبهایی را بیصدا کنند.
حالت Focus هم در حال حاضر در برخی از گوشیهای اندرویدی دیده میشود اما اپل انصافا زمان زیادی را صرف دانستن این موضوع کرده که کاربران آیفون چگونه از دستگاه خود استفاده میکنند. در نتیجه یک سری دستهبندیهای مختلف را در نظر گرفته که شامل کار، شخصی، گیمینگ و فیتنس میشوند و فناوری یادگیری ماشین هم به کاربران کمک میکند چه اپلیکیشنهایی باید در این دستهها قرار بگیرند.
حالت Focus اما فقط به اینها محدود نمیشود و در صفحهی هوم هم به کار گرفته میشود تا بدین ترتیب اپلیکیشنهایی که کاربران زیاد از آنها استفاده میکنند نظیر اینستاگرام و توییتر مخفی شوند. در نتیجه اندکی جلوی اشتیاق کاربران برای استفاده از این برنامهها گرفته میشود.
در نهایت اما میرسیم به قابلیت جدیدی تحت عنوان notification summary که فقط اعلانات مهم را برای کاربران به نمایش در میآورد تا بدین ترتیب وقت زیادی صرف یافتن اعلانات مهم بین تعداد زیادی اعلانات کماهمیت نشود. (در واقع به نوعی شبیه به ویجت عمل میکند).
با این حال هنوز اعلانات و نحوهی نمایش آنها در iOS 15 به آن اندازه خوب نیست که بتوان آن را رقیبی برای اندروید و گوشیهای اندرویدی دانست. چرا که تعامل با اعلانات در سیستمعامل گوگل راحتتر است و راحتتر هم شده. اما اپل فقط یک سری از امکانات را از آن کپی کرده و بهبود بخشیده.
۶. اپل Photos؛ بهترین قابلیتهای گوگل Photos در اپلیکیشنی جدید
اگر از کاربران اندروید باشید، تماشای کنفرانس WWDC اپل مانند یک دژاوو به نظر میرسید. بهخصوص زمانی که شرکت آمریکایی سعی در نمایش قابلیتهای جدید اپلیکیشن Photos خود داشت. اپلیکیشنی که بسیار شبیه به گوگل Photos شده بود. اپلیکیشن گوگل یکی از بهترین نرمافزارها در نوع خود بوده و بخش بزرگی از موفقیت خود را مدیون قابلیتهای فوقالعادهی خود در تماشای تصاویر و اشتراکگذاری آسان آن با خانواده و دوستان است.
اپل اما قصد دارد با اضافه کردن یک سری قابلیتها، اپلیکیشن تصاویر خود را بیش از پیش به نسخهی مشابه در گوگل نزدیک کند. اکنون بخشی تحت عنوان Memories در اپل Photos قرار گرفته که تصاویر و ویدیوهای کاربران را به شکل دراماتیک و هنری به نمایش میگذارد. حتی اکنون دستههای بیشتری هم وجود دارند که شامل تعطیلات، فرزندان، حیوانات خانگی، ترندها و… میشوند. به گفتهی اپل، حتی نام حیوان خانگی شما هم از طریق تصاویر قابل تشخیص خواهد بود.
علاوه بر اینها، گزینهای تحت عنوان Shared with You هم در این اپلیکیشن در نظر گرفته شده که همانطور که از نامش پیداست، تمام تصاویر و ویدیوهایی که کاربران در دستگاههای مبتنی بر iOS به اشتراک گذاشتند در یک بخش جمع میکند. اگر فکر میکنید این قابلیت پیش از این در گوگل Photos و در بخشی تحت عنوان Sharing در دسترس قرار داشت اشتباه نمیکنید. اپل با دیدن اینکه گوگل تا چه اندازه توانست با توسعه و بهبود اپلیکیشن تصاویر خود موفق ظاهر شود، تصمیم گرفت دقیقا همان مسیر را طی کرده و اپلیکیشن خود را تا جای ممکن به یک شبکهی اجتماعی تبدیل کرد.
بدیهی است اندروید هم به یک سری قابلیتهای خوب نیاز دارد که در حال حاضر در iOS 15 به بهترین شکل ممکن پیاده شده. از اسپلیتاسکرین با امکان کار همزمان با دو برنامه گرفته تا اپلیکیشن ایمیل و بسیاری موارد مختلف که شاید نمونهی مشابه آن را در سیستمعامل اندروید شاهد باشیم اما قطعا در سیستمعامل رقیب، حس و حال کار کردن با آنها بهتر است. به نظر شما چه قابلیتهایی در سیستمعامل iOS 15 وجود دارد که گوگل یا به طور کلی شرکتهای اندرویدی باید از آنها الگوبرداری کرده و در سیستمعامل/ رابط کاربری خود استفاده کنند؟