درمان تشنج با سازوکار خوددرمانی مغز انسان
محققان دانشگاه ویرجینیا موفق به شناسایی یک سازوکار خوددرمانی در مغز انسان شدهاند و میگویند این سازوکار به درمان تشنج کمک میکند.
به گزارش فناوری برتر دیجیتال به نقل از مهر، سلولهای ایمنی مغز موسوم به میکروگلیا در قالب این سازوکار از نقش تعریف شده خود فراتر میروند و با حرکت در مغز به التیام و بهبود سلولهای مغزی آسیب دیده کمک میکنند. این روند درمان صرع و تشنج را تسهیل میکند.
ماکروفاژها نوعی از گلبولهای سفید دستگاه ایمنی بدن هستند که باقیماندههای سلولی، مواد بیگانه، میکروبها، سلولهای سرطانی و هرچیز دیگری که پروتئینهای ویژه سلولهای سالم بدن را بر روی سطح خود نداشته باشند، در فرآیندی به نام بیگانهخواری میبلعند. میکروگلیا نام ماکروفاژهای ساکن مغز و نخاع است که سلولهای عصبی و نورونهای آسیب دیده را بلعیده و از بین میبرند.
این بار برای میکروگلیا کارکرد جدیدی تعریف شده است. محققان از یک فناوری تصویربرداری موسوم به میکروسکوپی دو فوتونی برای بررسی مغز موشهایی که دچار تشنج شدید شده بودند، استفاده کرده و دریافتند که میکروگلیا فقط نورون های آسیب دیده را طبق انتظار پاکسازی نمیکند، بلکه آنها را بهبود می بخشد.
میکروگلیا بدین منظور کیسههای ریزی را در اطراف سلولهای عصبی آسیب دیده ایجاد میکند و از این طریق فرایند پاکسازی و احیا را مدیریت میکند. این کشف گامی مهم در جهت تولید داروهای ضدصرع و ضدتشنج توصیف شده و انتظار میرود در آینده به موفقیتهای تازهای در این زمینه منجر شود.