فناوری اطلاعات

چیپ TPM و چرایی استفاده از آن در ویندوز ۱۱

مایکروسافت بعد از معرفی ویندوز ۱۱ اعلام کرد که کامپیوترها برای نصب این سیستم‌عامل جدید باید دارای چیپ TPM (ماژول پلتفرم قابل اعتماد) باشند. طی سال‌های گذشته سیستم‌های زیادی به بهره‌گیری از این چیپ روی آورده‌اند اما روش عجیب مایکروسافت برای اعلام این موضوع منجر به سردگرمی کاربران زیادی درباره‌ی سازگاری سیستم خود با ویندوز ۱۱ شده است. اما چیپ TPM چیست و چرا سیستم‌ها برای اجرای ویندوز ۱۱ به آن نیاز دارند؟

دلایل استفاده از چیپ TPM

ماژول پلتفرم قابل اعتماد (TPM) یک چیپ است که یا به صورت یکپارچه درون مادربرد تعبیه شده یا اینکه به طور جداگانه به پردازنده اضافه می‌شود. هدف اصلی آن حفاظت از کلیدهای رمزنگاری، مشخصات کاربران و دیگر داده‌های حساس در پشت موانع سخت‌افزاری است تا بدافزاها و هکرها نتوانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند یا آن را دستکاری کنند.

پس همه چیز درباره‌ی امنیت است. چیپ TPM می‌تواند با استفاده از برخی ویژگی‌های ویندوز مانند BitLocker اطلاعات حافظه داخلی را رمزگذاری کند و مثلا می‌تواند جلوی حملات موسوم به دیکشنری را هم بگیرد. چیپ‌های TPM 1.2 از سال ۲۰۱۱ ارائه شده‌اند اما معمولا این چیپ‌ها به طور گسترده در لپ‌تاپ‌ها و کامیپوترهای دسکتاپ تجاری و سازمانی که مسؤول بخش IT دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. مایکروسافت حالا می‌خواهد همان سطح حفاظت را برای تمام کاربران ویندوز ۱۱ به ارمغان بیاورد که البته این موضوع با اعتراض کاربران مواجه شده است.

مایکروسافت طی ماه‌های گذشته بارها در رابطه با افزایش حملات مربوط به «فریم‌ور» (Firmware) هشدار داده بود. مایکروسافت اعلام کرده که حملات مربوط به فریم‌ور کسب‌وکارها با افزایش ۸۳ درصدی روبه‌رو شده که رقم بسیار بالایی محسوب می‌شود. از طرف دیگر، باید بگوییم که بخش بزرگی از این حملات مربوط به باج‌افزارها هستند که به طور مرتب شاهد انتشار خبرهای مربوط به این نوع حملات هستیم.

اگرچه چیپ TPM می‌تواند تا حدی جلوی این حملات را بگیرد، اما از طرف دیگر مایکروسافت بر روی ترکیبی از پردازنده‌های مدرن، قابلیت بوت امن و مجموعه محفاظ‌های مجازی حساب کرده که در نهایت در برابر حملات باج‌افزارها حرفی برای گفتن داشته باشند.

با توجه به اینکه ویندوز محبوب‌ترین پلتفرم برای این نوع حملات محسوب می‌شود، مایکروسافت هم نمی‌خواهد دست رو دست بگذارد و در این زمینه قصد دارد نقش مهمی ایفا کند. در حال حاضر حدود ۱٫۳ میلیارد سیستم مبتنی بر ویندوز ۱۰ در حال فعالیت هستند و اکثر کسب‌وکارها در سرتاسر جهان از این سیستم‌عامل بهره می‌برند. اگرچه مایکروسافت مسؤول تأمین امنیت تمام کاربران خود نیست، اما می‌خواهد در زمینه‌ی امنیت سایبری آن‌ها فعال‌تر باشد.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button