ویندوز ۱۱ باعث افت عملکرد پردازندههای رایزن AMD میشود
ویندوز ۱۱ بهتازگی و بهعنوان جدیدترین نسخه از سیستمعامل ویندوز مایکروسافت عرضه شد. در حالی که بسیاری از کاربران بیصبرانه منتظر دریافت این بهروزرسانی هستند اما به نظر میرسد سیستمهای مجهز به پردازندههای رایزن AMD با نصب ویندوز ۱۱ دچار افت عملکرد خواهند شد.
فناوری برتر دیجیتال به نقل از دیجی کالا؛ ویندوز ۱۱ برخلاف ویندوز ۱۰ از همان بدو رونمایی تاکنون سر و صدای زیادی به پا کرد. اول اینکه ظاهر این سیستمعامل کاملا به نسبت ویندوز ۱۰ تغییر کرد و به همین خاطر بسیاری از کاربران مشتاق به نصب آن بودند. از طرفی دیگر مایکروسافت سیاستهای سختگیرانهای در قبال نصب و آپدیت آن در پیش گرفت و اعلام کرد هر کسی با هر سیستمی قادر به دریافت این سیستمعامل نیست و بهجای آن باید با همان ویندوز ۱۰ سر کند که تا سال ۲۰۲۵ هم پشتیبانی میشود.
همین موضوع سبب شد بسیاری از کاربران بهجای اینکه با خیال راحت منتظر رسیدن آپدیت جدید باشند، به دنبال راهی بگردند که سیاستهای سختگیرانهی مایکروسافت را دور بزنند تا بتوانند ویندوز ۱۱ را روی سیستم خود تجربه کنند. هرچند شرکت آمریکایی با آگاهی کامل از این موضوع اعلام کرد اگر کاربری چنین کاری انجام دهد قادر به استفاده از ویندوز ۱۱ با تمام قابلیتهای آن خواهد بود اما دیگر خبری از ارائهی آپدیت نیست و هر مشکلی هم که برای سیستمش پیش بیاید، مایکروسافت چیزی را نمیپذیرد.
مسائلی مثل این خیلی سر و صدا به پا کرد و کاربران بسیار از این بابت که چرا چنین تصمیمی اتخاذ شد گلهمند بودند. اما اینطور که به نظر میرسد، حتی آن دسته از کاربرانی که سیستم واجد شرایط برای دریافت ویندوز ۱۱ دارند هم اکنون به مشکل برخوردند. گویا کاربرانی که سیستمشان مبتنی بر پردازندههای رایزن AMD است با نصب ویندوز ۱۱، افت محسوسی را در عملکرد پردازندهی خود شاهد خواهند بود.
اینطور که از گزارشها متوجه شدیم، یک مشکل ناشناخته وجود دارد که باعث میشود تراشههای AMD رایزن در اجرای یک سری از اپلیکیشنهای خاص در ویندوز ۱۱ با افت عملکرد مواجه شوند. به نظر میرسد فعلا دو دلیل برای این مشکل پیدا شده است اما نمیدانیم آیا با حل آنها همه چیز بهتر خواهد شد یا باز هم چیزهای دیگری هست که باید کنترل شود.
نکتهی جالب اینجاست که طبق لیست رسمی خود AMD، تمام پردازندههای این شرکت که از ویندوز ۱۱ به صورت کامل پشتیبانی میکنند به این مشکل دچار شدهاند. یعنی پردازندههای سری رایزن ۲۰۰۰ که در سال ۲۰۱۸ راهی بازار شدند تا مدلهایی که امسال در دسترس قرار گرفتند. این یعنی مشکل مختص کسانی نیست که قوانین مایکروسافت را دور زده باشند.
اگرچه هنوز مشخص نیست دقیقا چرا این اتفاق میافتاد اما به نظر میرسد یک منشا احتمالی میتواند مشکلی باشد که زمان تأخیر کش سطح ۳ پردازندههای AMD را تا ۳ برابر افزایش میدهد. کاهش حافظهی کش سطح سوم هم زمان دسترسی به یک سری اپلیکشنهای خاص را تحت تأثیر قرار میدهد. اگرچه افت عملکرد در اجرای برنامهها ۳ تا ۵ درصد اعلام شده است اما AMD در اسناد پشتیبانی خود نوشت که در یک سری از بازیها این افت عملکرد به ۱۰ الی ۱۵ درصد هم میرسد.
دومین منشا سیستم UEFI CPPC2 است که با سیستمعامل در ارتباط است تا تعیین کند کدام هستهی پردازنده میتواند در اجرای یک فعالیت، به بیشترین میزان فرکانس دست پیدا کند. به دلایلی نامشخص، سیستم UEFI CPPC2 در ویندوز ۱۱ همیشه ترجیحا هستههای فرعی را برای سریعترین هستهی اصلی فعال نمیکند؛ در نتیجه عملکرد سیستم با افت همراه میشود و سرعت آن کاهش پیدا میکند. بهخصوص در اجرای اپلیکیشنهای یک رشتهای.
به گفتهی AMD، اپلیکیشنهایی که به عملکرد یک یا چند رشته وابسته هستند هم احتمالا با مشکل مواجه میشوند؛ بهخصوص در سیستمهایی که پردازندههایش بیشتر از ۸ هسته و توان مصرفی بیشتر از ۶۵ وات دارند. اینکه چه زمانی مشکل حل خواهد شد مشخص نیست و باید منتظر بمانیم و ببینیم AMD چه برنامهای برای بهبود این وضعیت در سر دارد.