TSMC تراشه ۳ نانومتری خود را در سال ۲۰۲۳ عرضه خواهد کرد
در ماه آگوست شرکت تایوانی TSMC اعلام کرد که به دلیل پیچیدگی ساخت تراشههای ۳ نانومتری، عرضهی این محصولات را یک سال به تاخیر میاندازد. این به آن معنا است که آیفونهای سال ۲۰۲۲ از پردازندهی A16 Bionic استفاده میکنند که به جای ۳ نانومتر با فناوری ۴ نانومتری ساخته شده است. بنابراین سری آیفونهای ۱۴ سال آینده، از قدرت و مصرف انژری کمتری نسبت آنچه انتظار میرفت بهرهمند خواهند شد.
فناوری برتر دیجیتال به نقل از دیجی کالا؛ طبق گزارش Tom’s Hardware، شرکت TSMC این هفته اعلام کرده که اولین دسته از تراشههای ۳ نانومتری (N3) را در سه ماههی اول سال ۲۰۲۳ عرضه خواهد کرد. همچنین این شرکت در حال کار بر روی نسل دوم تراشههای ۳ نانومتری است که منجر به بهبود و افزایش عملکرد و کاهش مصرف انرژی آن میشود.
تولید حجم انبوهای از تراشهی ۳ نانومتری (N3) شرکت TSMC در نیمهی دوم سال آینده آغاز می شود. در نتیجه مشتریان TSMC زودتر از سهماههی اول سال ۲۰۲۳ تراشههای سفارشی خود را دریافت نخواهند کرد. فرایند ساخت تراشههای ۳ نانومتری چهار ماه از تولیدات چیپستهای N7 و N5 عقب بوده است. شرکت TSMC در هر دو مورد از تراشهها، تولید انبوه خود را در ماههای آوریل و می آغاز کرد تا بتواند این تراشهها را به موقع برای رونمایی از سری جدید آیفون در ماه سپتامبر به شرکت اپل ارسال کند. اما به نظر میرسد که سرعت تولید تراشه N3 حتی از قبل هم کمتر شده است.
این شرکت همچنین گفته که نسل دوم فناوری تراشههای N3 همچنان از ترانزیستورهای FinFET استفاده میکنند، اما این فناوری هنوز جای پیشرفت بیشتری دارد تا به شرکت TSMC در بهبود و افزایش عملکرد تراشههای تولیدی کمک کند. ترانزیستورهای GAAFET که بهعنوان جانشین ترانزیستورهای FinFET شرکت TSMC محسوب میشود، در ساخت تراشههای ۲ نانومتری مورد استفاده قرار میگیرد. تراشههای N2 تا سال ۲۰۲۵ وارد بازار نخواهند شد. بنابراین، معماری تراشهها باید دستخوش تغییر شود وگرنه توسعهدهندگان و ریختهگریها باید با پیچیدگی طراحی و قرار دادن فیزیکی میلیاردها ترانزیستور در یک فضای کوچک کنار بیایند.
در ماه می، شرکت IBM اعلام کرد که اولین تراشهی ۲ نانومتری جهان را با استفاده از فناوری GAA ایجاد کرده که به IBM اجازه میدهد ۵۰ میلیارد ترانزیستور را در فضایی تقریباً به اندازه ناخن انگشت تعبیه کند. تراشهی M1 اپل که جایگزین پردازندههای اینتل در برخی از رایانههای اپل شده و در جدیدترین آیپد پروها نیز استفاده میشود، مجهز به ۱۶ میلیارد ترانزیستور است. تعداد ترانزیستورهای روی چیپست سری A و M اپل میتواند بسیار بیشتر از آنچه شما انتظار دارید باشد. اپل احتمالا تراشهی جدید سری M خود را در رویداد دوشنبه «Unleashed» رونمایی میکند که طی آن انتظار داریم نسل سوم ایرپادها به همراه چندین مک که میتوانند از تراشه M1X بهره ببرند نیز معرفی شوند.
بد نیست بدانیم که شرکت TSMC اخیرا در حال بررسی همکاری با شرکت سونی برای ایجاد یک کارخانه مشترک تولیدکنندهی تراشه در غرب استان کوماموتو ژاپن هستند. بر اساس منابع معتبر، شرکت TSMC بیشتر اختیار تولیدات این کارخانه را بهدست خواهد گرفت اما قرار است که این کارخانه در زمین شرکت سونی و نزدیک به کارخانهی تولید حسگرهای دوربین این شرکت احداث شود. دولت ژاپن نیمی از بودجهی ۷ میلیارد دلاری این پروژه را تامین میکند.
قرار است که اولین کارخانهی ژاپن TSMC به ساخت حسگر دوربین و تراشههای مخصوص خودرو و وسایل دیگر بپردازد. طبق شایعههای اخیر، غول سازنده قطعات خودرو یعنی شرکت دنسو هم به همکاری در این پروژه علاقمند است. احتمال میرود که اولین کارخانهی ژاپن شرکت TSMC در سال ۲۰۲۳ و یا ۲۰۲۴ شروع به فعالیت کند اما بهنظر میرسد که برخی از شرکتها از همین حالا بهدنبال دسترسی به بخشی از محصولات این شرکت تایوانی هستند.
با توجه به کمبود جهانی تراشهها، ساخت چنین کارخانههای تولید مشترکی خیلی هم دور از انتظار نخواهد بود. برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که کمبود تراشه در سراسر جهان تا سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت. اگر این کارخانه احداث شود، به شرکت سونی، TSMC و صنعت فناوری بزرگ ژاپن کمک شایانی خواهد کرد تا از کمبودات خود در زمینهی تراشه و چیپست رهایی یابند.
همچنین احداث این کارخانه حصار بزرگی دور شرکتهای سونی، TSMC و صعنت فناوری ژاپن خواهد کشید که دیگر نگران تنشهای چین و آمریکا برای تهدید تولیداتشان در تایوان نباشند. خبر ساخت کارخانهی تولید حسگر دوربین و پردازندهی TSMC در ژاپن در حالی منتشر شده که این شرکت چندی پیش اعلام کرده بود که مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار را برای گسترش تیم تحقیق و توسعه، ساخت کارخانههای جدید و مقابله با مشکل کمبود جهانی تراشه اختصاص خواهد داد.